Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Kotlety mielone z marchewką

mrsreadbooks

*

Kotlety mielone jest to jedna z potraw, która razem z kotletem schabowym najczęściej gości na polskich stołach. Uwielbiam je wszystkie, ale najbardziej z marchewką, która cudownie chrupie podczas jedzenia. Jest to też fajny sposób na przemycenie warzyw w daniach naszych dzieci. 

Składniki : 

-350g mięsa mielonego wieprzowego 

- 2 marchewki ( obrane i wyczyszczone ) 

- 2 szalotki

- 3 ząbki czosnku 

- 3 łyżki startego żółtego sera 

- 1 duże jajko 

- pół szklanki bułki tartej 

- 1 kajzerka ( namoczona w wodzie i odciśnięta ) 

- sól i pieprz 

- olej do smażenia 

Wykonanie : 

1. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i marchewkę oraz posiekany czosnek. Mieszamy. 

2. Do masy dodajemy jajko, bułkę tartą , ser i odciśniętą kajzerkę. Mieszamy . Dodajemy sól i pieprz . Dokładnie wszystko razem mieszamy - najlepiej rękoma. 

3. Z masy uformować średniej wielkości kulki i delikatnie je spłaszczyć. Kotleciki smażymy na rumiano z obu stron, na średnio głębokim tłuszczu. 

20170316_140955_wm

 20170316_141017_wm

20170316_140738_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci