Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Kremowa grochówka z serem

mrsreadbooks

*

Miło mi przedstawić pyszną i sycącą zupę grochową. Dzięki odrobinie żółtego sera, całość nabiera zupełnie nowego smaku. Jeśli lubicie możecie zrobić do niej chrupiące grzanki, a wierzch obsypać pietruszką. 

Składniki: 

- 6 szklanek bulionu warzywnego

- 35 dag żółtego łuskanego grochu w połówkach

- 1 cebula 

- ząbki czosnku 

- 3-4 ziemniaki 

- gałka muszkatołowa 

- biały pieprz, sól 

- kilka łyżek startego żółtego sera

- olej 

Wykonanie: 

1. Groch opłukać na sitku, osuszyć i wrzucić do garnka. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez godzinę. 

2. Obrać cebulę, czosnek i ziemniaki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, a ziemniaki pokroić na kawałki. 

3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone warzywa i podsmażać przez 5 minut. Warzywa dodać do grochu po ok 30 minutach gotowania. 

4. Jeśli wszystko jest już miękkie, to całość zmiksować na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta, należy dodać gorącego bulionu lub wrzątku. 

5. Całość doprawić solą, pieprzem, i dwoma szczyptami gałki. Każdą porcję posypać serem . 

20170313_214907_wm

20170313_214950_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci