Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Marchewkowe tagliatelle z sosem pomidorowym

mrsreadbooks

*

Bardzo lubię to danie. Przeważnie robię je na kolację, ale dzisiaj postanowiłam wykonać je na obiad. Delikatna marchewka idealnie komponuje się z pikantnym sosem pomidorowym. Jeśli lubicie tradycyjny makaron, to to danie też Wam posmakuje. Wykonanie to zaledwie 15 minut pracy. Z podanych składników wychodzą dwie porcje. 

Składniki : 

- 6 średnich marchewek

- 400 g krojonych pomidorów z puszki

- ząbek czosnku 

- zioła prowansalskie

- jedno suszone chili 

- sól czosnkowa, pieprz 

- świeże listki bazylii 

- nasiona czarnej cebuli 

Wykonanie: 

1. Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do zrobienia tagliatelle z marchewki będzie nam potrzebna obieraczka do warzyw. Najlepiej "ścinać" nasze makaroniki od góry do dołu - wzdłuż marchewki. 

2. W rondelku zagotowujemy odrobinę wody, tyle aby lekko zakryła dno. Na wrzącą wodę wrzucamy marchewkę i gotujemy do odpowiadającej nam konsystencji. Ja lubię jak jest jeszcze chrupka. Po ugotowaniu odcedzamy. 

3. Do rondla wrzucamy pomidory z puszki , przeciśnięty przez praskę czosnek, sól , pieprz , zioła prowansalskie i po odrobinie chili razem z pestkami. Nie wrzucajcie od razu całego, tylko próbuje czy ostrość wam odpowiada. Sos zagotować . 

3. Marchewkę wykładamy na talerz, polewamy sosem. Obsypujemy bazylią i nasionami czarnej cebuli . 

IMG_20170320_140407_689_wm

20170320_135521_wm

20170320_135237_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci