Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Pudding chia z kremem kakaowym i żurawiną

mrsreadbooks

*

Pudding z nasion chia , czyli szałwi hiszpańskiej robiłam pierwszy raz w życiu . Od dzisiaj zawita u mnie jeszcze nie jeden raz . Najfajniejsze jest w nim to, że można go modyfikować na różne sposoby . Pomysł na podanie go z lekkim kremem kakaowym pojawił się wczoraj, żurawina sama wpadła mi w ręce i tak wyszło to pyszne cudo. Nasion chia używam również do obsypania ciasta, czy jako dodatku do owsianki . Warto jeść trzeba małe nasiona , ponieważ zawierają mnóstwo witamin i ogrom kwasów Omega- 3 i Omega- 6, jak również brado dużo błonnika. 

Krem kakaowy, który użyję w tym przepisie możecie spokojnie wykorzystać do  innych deserów. Idealnie nadaje się do przełożenia ciasta lub dekoracji tortu.

Składniki : 

- 4-5 łyżek nasion chia 

- nieco ponad 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki 

- 1 szklanka mleka sojowego 

- łyżka miodu 

- kilka kropel ekstraktu z wanilii 

- 8 - 10 łyżeczek śmietanki kokosowej ( najlepiej użyć tej, która powstaje nad mleczkiem kokosowym w puszce ) 

- 3 lyzeczki gorzkiego kakao 

- spora garść suszonej żurawiny i orzechów macadamia

- pusty słoik średniej wielkości 

Wykonanie : 

1. Nasiona chia wsypujemy do miski , dodajemy oba mleka , miód i ekstrakt z wanilii. Porządnie mieszamy przez 3 minuty, aby mieć pewność , że po odstawieniu nasionka nie opadną na dno. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki , a jeszcze lepiej , jak postoi całą noc. 

2. Śmietankę kokosową delikatnie mieszamy z kakao do połączenia się składników. 

3. Na spód słoika wykładamy kolejno :  krem kakaowy , większą część żurawiny i orzechów , pudding chia i obsypujemy żurawiną i orzechami macadamia.

IMG_20170328_094244_941_wm

20170328_094844_wm

20170328_095015_wm

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [smakosz] *.dynamic.chello.pl

    Te nasionka chia, to tapioka. Co za analfabeci pisza te wierszowki?

  • Gość *.static.tvk.wroc.pl

    Nie masz racji. Chia to są nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli zupełnie coś innego niż tapioka z manioku.

  • Gość: [Tina] *.static.tvk.wroc.pl

    Nie masz racji. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, a tapioka jest z manioku.

  • mrsreadbooks

    Nie chcę się kłócić, ale nasiona chia to nie jest tapioka... jako pudding można je przygotowywać tak samo, ale to nadal dwie różne rzeczy ... przynajmniej u mnie na opakowaniu jest napisane, że chia to szałwia hiszpańska. Pozdrawiam .

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci