Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Sałatka z czipsami

mrsreadbooks

*

Sałatka prosta i dosyć szybka w wykonaniu. Przypomina nieco sałatkę gyros. Chipsy zdecydowanie nadają jej chrupkości. Jeśli liczycie kalorie wystarczy nie dodawać majonezu, a mięso usmażyć na oleju kokosowym. 

Składniki : 

- 5 jajek 

- 3 marchewki 

- szczypiorek 

- 2 piersi z kurczaka

- 2 małe paczki chipsów serowo-cebulowych + 1 mała do dekoracji 

- przyprawa gyros 

- pikantny keczup 

- olej 

Sos : 

- duży jogurt naturalny 

- 4 łyżki majonezu

- 2-3 ząbki czosnku 

- zioła prowansalskie 

- sól, pieprz 

Wykonanie: 

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i drobno pokroić. Marchewki obrać i umyć. Ugotować do miękkości, ostudzić i drobno pokroić. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć przyprawą gyros i podsmażyć na oleju. Pomidory pokroić w kostkę, a cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Pokruszyć 2 paczki chipsów.

2. Sos : czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić i wymieszać. 

3. W przezroczystej misce układamy warstwami : jajka , marchewkę , sos , cebulę , szczypiorek, mięso , chipsy, keczup , pomidory , sos i trzecią paczkę chipsów. 

20170323_140118_wm

IMG_20170323_135901_451_wm

20170323_140136_wm

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci