Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Sernik na zimno z awokado

mrsreadbooks

*

 Z myślą o Dniu Kobiet , który jest już jutro powstał przepis na ten sernik . Zastanawiałam się co mogę zrobić  z tego co akurat miałam w domu i oto jest ! Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na deser z okazji Dnia Kobiet , to ten będzie idealny . 

Składniki: 

NA SPÓD: 

- 150g suszonej żurawiny 

- 150g platków owsianych 

- 2-3 łyżeczki miodu 

MASA : 

- 400ml mleczka kokosowego z puszki (połowę puszki powinna zajmować śmietanka ) 

- 1 dojrzałe awokado 

- sok z połowy cytryny 

- sok z 3/4 limonki 

- skórka otarta z połowy limonki ( limonkę należy najpierw sparzyć wrzątkiem ) 

- 275g sera twarogowego 

- 5 łyżek oleju kokosowego ( ze słoika )

- 3 łyżki brązowego cukru ( lub więcej jeśli uznanie, że nie jest dostatecznie słodkie ) 

Wykonanie : 

1. Żurawinę moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie . W międzyczasie prażymy płatki owsiane na suchej patelni i studzimy . Odciskamy żurawię, wrzucamy do miski . Dodajemy płatki i miód. Ugniatamy i wykładamy tym spód małej blaszki. Wstawiamy do lodówki na min. 20 minut . 

2.  Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy . Tutaj olej posłuży nam jako żelatyna .

3. Wszystkie składniki na masę razem z ostudzonym olejem kokosowym blendujemy na bardzo gładką konsystencję . Masę wylewamy na spód i chłodzimy w lodówce najmniej przez całą noc . 

4. Sernik można udekorować owocami ( u mnie truskawki i suszona mięta ) , startą gorzką czekoladą , wiórkami kokosowym lub ... czym tylko chcecie byle nie było zbyt ciężkie :) 

20170307_103232_wm

20170307_103342_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci