Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Tosty francuskie z cynamonem

mrsreadbooks

*

Tosty francuskie to idealny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Jeśli akurat takiego nie macie , wystarczy rozłożyć ściereczkę na grzejniku, na niej położyć kromki pieczywa i zostawić na noc .  Są tak pyszne, że można je jeść bez końca nie zważając na kalorie. 

Składniki :

- 12- 15 czerstwych plastrów bagietki 

- 3 jajka 

- 300 ml mleka 

- 40ml margaryny w płynie 

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

-cynamon 

- cukier puder 

- owoce ( np. maliny/jagody/borówki/truskawki )

Wykonanie : 

1. W misce rozbełtać jajka , dodać mleko i cukier - wymieszać. Każdy plaster bagietki namoczyć w jajku przez ok. 5 sekund . 

2. Na patelni rozgrzewamy margarynę i czekamy, aż z tłuszczu znikną bąbelki. Plastry bagietki smażymy z obu stron , aż będą złote i miękkie. 

3. Bagietki rozkładamy na talerzu , posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Na wierzchu układamy owoce.

P.s. Jeśli zostanie Wam "namaczanki" wystarczy dosypać do niej trochę mąki ( ja użyłam kukurydzianej ) i usmażyć naleśniki :) 

IMG_20170309_130126_317_wm

20170309_102656_wm

20170309_130211_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci