Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Wołowina z warzywami

mrsreadbooks

*

Jeśli lubicie mięso wołowe , to ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu . Odrobina octu balsamicznego , tabasco i miodu  idealnie uzupełnia się z całym daniem . Wykonanie zajmuje około 60 min. 

Składniki : 

- 500g polędwicy wołowej ( lub udźca ) 

- 400 g zielonej fasolki szparagowej 

- 300g pieczarek 

- 4 ząbki czosnku 

- czerwona papryka 

- 1 szklanka bulionu 

- ocet balsamiczny

- miód 

- tabasco

- sól i pieprz 

- olej do smażenia 

Wykonanie : 

1. Wołowinę oczyszczamy , suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plastry . Mieszamy z tabasco ( ilość wg uznania ) . 

2. Szykujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia . Na blaszce kładziemy paprykę i pieczemy 15 minut w 180°C . Studzimy, usuwamy skórkę i kroimy w paseczki . 

3. Mięso podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki . Wszystko chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę octu balsamicznego i cały bulion . Gotujemy ok. 25 minut .  W między czasie gotujemy fasolkę.

4. Po upływie 25 min zdejmujemy mięso z ognia i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną fasolkę i paprykę . Doprawiamy solą , pieprzem , 1-2 łyżeczkami  miodu i tabasco.

 

20170304_124842_wm

*

20170304_125016_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci