Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Zupa kalafiorowa polsko-tajska

mrsreadbooks

*

Miałam zrobić zwykłą zupę kalafiorową, ale mąż kupił tajską mieszankę i doszliśmy do wniosku, że może uda się to jakoś połączyć . Wyszło ! Powstała pyszna pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa idealna na tą porę roku , kiedy nie wiemy jak się ubrać i łatwo o przeziębienie. 

Składniki: 

- 2 piersi z kurczaka 

- tajski mix ( trawa cytrynowa - 3 źdźbła, czosnek - ok 10 ząbków , średni kawałek imbir , papryka chili - 3 małe ) 

- 2 marchewki 

- 1 korzeń pietruszki 

- mleko kokosowe z puszki 

- olej kokosowy 

- przyprawa curry 

- sól morska 

- świeżo mielony pieprz 

- kolendra do posypania 

Wykonanie: 

1. Zagotować ok 1,5l wody . Marchewkę i pietruszkę wymyc i obrać - pokroić w słupki. Do wody dodać piersi , marchewkę, pietruszkę , obrany imbir i trawę cytrynową. Gotować ok. 15 minut. 

2. Na patelnię dajemy łyżeczkę oleju kokosowego i 3 największe, nieobrane ząbki czosnku. Gdy się rozgrzeje dodajemy pozostały czosnek - obrany i rozgnieciony płaską częścią noża oraz papryczki przekrojone na pół. Całość chwilę podsmażamy, pilnując by czosnek nie zbrązowiał, ponieważ nabierze gorzkiego smaku. Zestawić z ognia. 

3. Piersi wyciągamy z garnka, kroimy w plastry, obsypujemy curry i podsmażamy na patelni grillowej z odrobiną oleju kokosowego do momentu, aż mięso nabierze rumianych kolorów.

4. Do garnka dodajemy mleko kokosowe, kalafior podzielony na różyczki i smażony czosnek z chili. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kalafior zmięknie.

5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z piersią z kurczaka i obsypujemy kolendrą. 

20170310_110617_wm

20170310_110556_wm

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Pyszne] *.centertel.pl

    Wsrod skladnikow nie ma kalafiora...

  • mrsreadbooks

    Dziękuję ! Jutro poprawię ! Jestem wdzięczna za wyłapywanie takich błędów . Nie mam wytłumaczenia ;) . Dziękuję .

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci