Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Carpaccio z buraka z gruszką

mrsreadbooks

*

Przyznam szczerze, że bałam się tego połączenia, a wyszło niebiańsko pyszne. Smakowało nawet mojemu mężowi, który nie przepada za dziwnymi połączeniami. Idealne na przystawkę, sprawdzi się  również jako danie na jeden kęs na domówce. 

Składniki : 

- 5 małych surowych buraków 

- 8 łyżek octu balsamicznego 

- suszona bazylia 

- sól czosnkowa i pieprz 

- sól morska 

- jarmuż 

- rukola 

- 2 - 3 gruszki 

Wykonanie : 

1. Ocet mieszamy z odrobiną  soli czosnkowej , bazylią i pieprzem .Do mieszanki wkładamy buraki, polewamy je z każdej strony i marynujemy ok 30 minut. 

2. Każdego buraka zawijamy szczelnie w folię aluminiową . Wykładamy na brytfance i pieczemy 1,5 h w 180°C. 

3. Upieczone buraki i gruszki scieramy na tarce, na oczkach, które robią plastry lub bardzo cienko kroimy. 

4. Na talerzu wykładamy jarmuż, a na nim na przemian gruszkę z burakiem. Na wierzchu układamy rukolę. Przed podaniem lekko doprawiamy świeżo mieloną solą morską i pieprzem. 

IMG_20170418_132324_764_wm

IMG_20170418_132324_763_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci