Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Chipsy z serka wiejskiego - jak zrobić ?

mrsreadbooks

*

Czasami jest tak, że nie mamy czasu, a bardzo chcemy zrobić coś do chrupania. Ja mam taki dzień dzisiaj, a na pomoc przyszły mi pyszne chipsy z serka wiejskiego. Nie wierzyłam, że to się uda, a jednak wyszły! Z jednego małego opakowania serka wiejskiego wychodzi porcja dla jednej osoby. 

Żeby zrobić takie chipsy potrzebujemy : 

- 1 opakowanie serka wiejskiego naturalnego 

- ulubione przyprawy ( użyłam paprykę w proszku , sól morską i pieprz) 

- patelnia - najlepiej z teflonową powłoką 

Jak widzicie do smażenia chipsów nie będzie potrzeby żaden dodatkowy tłuszcz. 

• Na początku mieszamy serek wiejski z przyprawami i porządnie nagrzewamy suchą patelnię. 

• Gdy patelnia będzie mocno nagrzana, zmiejszamy nieco ogień i nakładamy po łyżeczce serka wiejskiego, zostawiając nieco miejsca między przyszłymi chipsami. 

IMG_20170401_155152_427_wm

• Z serka wiejskiego zaczną wychodzić płyny i pojawią się bąbelki. Kiedy wszystko zniknie, a chipsy zaczną przybierać lekko brązowego koloru, przewracamy je na drugą stronę . Żeby to zrobić podważamy chips z każdej strony i delikatnie przewracamy łopatką ( można też podważyć z jednej strony i palcami odklejać chips od patelni, uważając by się nie oparzyć). Z drugiej strony smażymy tak długo, aż znowu nabierze lekko brązowego koloru. Smażenie z obu stron łącznie zajmuje około minuty . 

IMG_20170401_155152_426_wm

20170401_154420_wm

20170401_155337_wm

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • slodkogorzkie_zycie

    Wow, nie wiedziałam, że takie rzeczy można z serkiem wiejskim robić :) Na pewno wypróbuję :)

  • Gość: [Olaf] *.play-internet.pl

    Mi kompletnie nie wyszły, każdy się zrolowal mimo, że były bardzo mocno brazowe

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci