Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Ciasto marchewkowe

mrsreadbooks

*

Jedno z szybszych i lepszych ciast, jakie miałam okazję robić. Idealne na przemycenie odrobiny warzyw najmłodszym . Puszyste , lekko wilgotne , pachnące - perfekcyjne. Do zrobienia ciasta użyłam "resztek" marchewki z wyciskarki.

Składniki : 

- 4 jajka 

- 0,5 - 1 szklanki cukru ( wg.uznania) 

- 3 szklanki startej marchewki

- 2 szklanki mąki 

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

- 2 łyżeczki sody 

- 3 łyżeczki cynamonu 

- 3/4 szklanki oleju 

Wykonanie : 

1. Jajka ubić z cukrem . Dodawać po jednym żółtku i miksować na najmniejszych obrotach . Dodać olej i wymieszać. 

2. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. 

3. Do suchych składników wlać mokre i delikatnie wymieszać łyżką. 

4. Wylać na formę i piec 45 minut w 180°C. 

IMG_20170413_135108_079_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci