Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Kluski lane

mrsreadbooks

*

Zabrakło mi makaronu na rosół i potrzebowałam zastąpić go czymś szybkim do zrobienia. Zwykły makaron jajeczny, czy bardziej pracochłonne kluski od razu wykluczyłam, ponieważ rosół już czekał na podanie. Te jajeczne kluski lane zajmą wam niewiele czasu. Nie trzeba nawet zagniatać ciasta . Oprócz dodatku do rosołu możemy je podać z sosem, śmietaną/jogurtem , masłem i skwarkami , serem etc.

Składniki : 

- 3 jajka 

- 6 łyżek mąki 

- dwie szczypty soli 

Wykonanie : 

1. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. 

2. Jajka dokładnie rozbełtać, dodać mąkę i mieszać tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Jeśli ciasto jest za luźne dodać trochę mąki. Doprawiamy szczyptą soli. 

3. Na gotującą się wodę (na małym ogniu) wlewać z góry nasze ciasto, tak aby w kształcie przypominało nieco nitki makaronu. Gotujemy 3 minuty , wyciągamy i odcedzamy . 

IMG_20170430_133945_104_wm

20170430_134047_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci