Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Krucha babka cytrynowa

mrsreadbooks

*

Bardzo lubię cytryny , a z nich ciasta cytrynowe. Z ciast cytrynowych najbardziej lubię babki. Przepis poniżej jest na pyszną, kruchą i  orzeźwiającą babkę na każdą okazję. Po nałożeniu lukru możecie ułożyć na niej listki mięty, które dodadzą jeszcze więcej świeżości.

Składniki : 

- 4 jajka 

- skórka otarta z jednej cytryny

- sok z jednej cytryny 

- 200g masła 

- 1 szklanka cukru 

- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 

- 1 szklanka mąki tortowej 

- 1 łyżka cukru pudru waniliowego 

- 1 łyżka proszku do pieczenia 

Na lukier cytrynowy :

- 3 łyżki soku z cytryny 

- 1 szklanka cukru pudru 

Dodatkowo : 

- listki świeżej mięty do dekoracji 

Wykonanie:

1.  Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 

2. Masło roztopić , dodać do niego skórkę i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na później . 

3. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powinno to trwać około 8 minut . Pod koniec  ubijania dodać cukier puder waniliowy. 

4. Do drugiej miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. 

5. Do mąki dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Do masy wlać masło i połączyć. 

6. Całość piec 45 minut w 170°C.

7. Kiedy babka ostygnie , oblewamy ją lukrem cytrynowym. Wykonanie : 

▪ Do miski wsypujemy cukier puder i sok z cytryny i mieszamy  do uzyskania jednolitej i białej masy. Jeśli jest za luźna dodajemy cukru pudru, a jeśli za gęsta to soku z cytryny . 

8. Całość udekorować świeżą miętą. 

 

IMG_20170419_164805_644_wm

20170419_164059_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci