Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Suflet waniliowy

mrsreadbooks

*

Dzisiaj zrobiłam mój pierwszy suflet w życiu i na pewno nie ostatni. W smaku przypomina mi nieco sernik bez sera, ale znacznie subtelniejszy. Moje kubki smakowe są dziś bardzo pocieszone. Przygotowanie zajmie Wam zaledwie parę minut. 

Składniki : 

- 3 jajka 

- 4 łyżki margaryny 

- szklanka mleka 

- 5 łyżek cukru pudru ( można więcej jeśli macie ochotę ) 

- cukier waniliowy 

- kilka kropel ekstraktu z wanilii 

- sól 

- tłuszcz do formy 

Wykonanie : 

1. Margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i wymieszać. Podgrzewać ok 2 minuty ciągle mieszając. 

2. Całość zestawić z ognia, rozprowadzić z mlekiem, dodać cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru i ekstrakt. Zagotować. 

3. Zmniejszyć ogień, mieszać aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia. 

4. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do wystudzonej masy waniliowej i dokładnie wymieszać.

5. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i pozostałym cukrem pudrem. Pianę przelać na masę waniliową i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

6. Masę wylewamy do małych naczyń ( odpowiednich do używania w piekarniku ) wysmarowanych tłuszczem ( napełniamy do połowy  ) . Zapiekać około 20 minut w 180°C.

20170428_170731_wm

20170428_170628_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci