Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Szynka wieprzowa z miodem

mrsreadbooks

Bardzo dobra szynka obiadowa , słodka i krucha. Idealny pomysł na obiad każdego dnia. Cebulka, która lekko się karmelizuje dodaje całości wyjątkowego smaku. 

Składniki : 

- 700 g szynki wieprzowej - pokrojonej na 4 plastry 

- łyżka masła 

- 3 owoce jałowca 

- 2 ziela angielskie 

- 1 liść laurowy 

- 3 łyżki miodu 

- 3 łyżki musztardy sarepskiej

- 1 łyżeczka suszonych nasion gorczycy

- 2 czerwone cebule

- sól i pieprz 

Wykonanie: 

1. Plastry szynki osuszamy ręcznikiem papierowym. 

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła wraz z zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy szynkę na rumiamo z obu stron . 

3. W międzyczasie do miski dajemy 3 łyżki miodu , 3 łyżki musztardy i łyżeczkę gorczycy. Mieszamy. Zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do marynaty miodowo-musztardowej. Mieszamy tak, aby pokryła całe mięso. 

4. Szynkę wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez 2 minuty z każdej strony . Dodajemy dwie czerwone cebule pokrojone w krążki , wylewamy resztę marynaty. 

5. Całość przykryć pokrywką i dusić, aż mięso stanie się tak kruche, jak chcemy, od czasu do czasu obracając mięso ( w razie potrzeby lekko podlać wodą). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

IMG_20170424_112544_712_wm

20170424_112723_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci