Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Beza z kremem rabarbarowo-imbirowym

mrsreadbooks

*

Jeszcze możemy się cieszyć pysznym rabarbarem. Jak wiadomo najlepiej pasuje do wyrobu deserów. Dziś mam dla Was kolejną propozycję na słodko. Jest to pyszna, chrupiąca beza z rabarbarem z dodatkiem odświeżającego imbiru. Cudownie rozkoszny deser. 

Składniki : 

Beza : 

- 4 białka 

- szczypta soli 

- 225g cukru trzcinowego złocistego ( golden caster sugar ) 

Nadzienie : 

- 600g rabarbaru pokrojonego w plastry 

- 85g cukru trzcinowego 

- 4 plasterki ( 1.5cmx1.5cm) imbiru(posiekanego) 

- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

-250ml śmietanki do ubijania 

- cukier puder do obsypania

Wykonanie : 

1. Pieraknik  rozgrzać do 180°C. Białka ubić z odrobiną soli i 115g cukru. Kiedy masa zacznie błyszczeć dodawać po łyżce cukru. Miksować bez przerwy. Całość powinna zająć ok.10 minut. 

2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarować beze. Robimy 2 części o takiej samej wielkości. Piec przez 5 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 1h. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i pozwolić bezie całkowicie ostygnąć.

3. W międzyczasie do rondla wkładamy : rabarbar, cukier, korzeń imbiru i imbir w proszku, odrobinę wody. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Studzimy i odcedzamy. 

4. Śmietankę ubić aż powstanie bita śmietana. Wymieszać z rabarbarem. Na spód bezy wyłożyć cały krem i przykryć drugą częścią. Obsypać cukrem pudrem. 

IMG_20170510_071352_334_wm

IMG_20170510_071352_335_wm

 

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci