Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Ciasteczka owsiane z daktylami

mrsreadbooks

*

Pyszne owsiane ciasteczka z dodatkiem daktyli są tak słodkie, że zadowolą każdego łasucha. Jeśli nie lubicie rodzynek, to możecie je zastąpić suszoną żurawiną lub całkowicie je pominąć. W wypadku kiedy akurat nie macie oleju kokosowego  możecie z powodzeniem użyć bezmlecznej margaryny. Gdy nie liczcie kalori użyjcie zwykłej margaryny. Kiedy jesteście bardzo fit, zastąpcie kakao na karob, a zwykle płatki owsiane na te bezglutenowe. Prawda, że można je świetnie pod siebie dopasować? 

Składniki : 

- 150g daktyli bez pestek 

- 2 łyżeczki suszonych jagód goji

- 3 łyżki rodzynek 

- 70g ziaren słonecznika ( lub mieszanki ziaren : słonecznik, dynia, sezam - łącznie 70g ) 

- 150g płatków owsianych 

- 150 ml mleka migdałowego (sojowego/krowiego) 

- 125g oleju kokosowego/margaryny

- 2 łyżki gorzkiego kakao 100% 

- 3 łyżeczki soku z cytryny 

- kilka kropel ekstraktu z wanilii 

Wykonanie : 

1. Na noc : daktyle i jagody goji zalewamy 100ml mleka. Odstawiamy na całą noc ( ewentualnie 3-4h ) 

2. Nasączone daktyle i jagody goji  blendujemy na gładką masę i przekładamy do rondla. Dodajemy resztę mleka, ekstrakt , olej i kakao. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając . Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 

3. Do masy dodajemy sok z cytryny , płatki owsiane , słonecznik , rodzynki . Wszystko razem mieszamy . 

4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką nasza masę . Piec ok. 10-15 minut w 160°C . 

IMG_20170502_110231_763_wm

IMG_20170502_110231_766_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci