Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Köttbullar czyli szwedzkie klopsiki w sosie

mrsreadbooks

*

Przepyszne szwedzkie klopsiki w sosie pomidorowym. W Szwecji są miarą naszego schabowego. Popisowe danie niejednej szwedki. Idealne dla dzieci. Zakochacie się w nich. Przed rozpoczęciem możecie sparzyć i obrać pomidory że skórki. Osobiście wolę ze skórką.

Składniki: 

- 500g mięsa mielonego ( wołowego, wieprzowego lub mieszanego ) 

- bułka namoczona w mleku 

- cebula 

-jajko 

- 2 ząbki czosnku 

- pęczek natki 

- 2 łyżki musztardy 

- masło do smażenia 

- sól i pieprz 

Sos: 

- 1/2 szklanki bulionu 

- cebula 

- 2 ząbki czosnku 

- 3 pomidory 

- łyżka musztardy 

- sól i pieprz 

- papryka w proszku słodka i ostra 

Wykonanie: 

1. Klopsiki : bułkę odcisnąć. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. 

2. Mięso połączyć z bułką, jajkiem, musztardą, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką. Doprawić. Uformować małe klopsiki i wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na rumiano. 

3. Sos: cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone pomidory. Smażyć 3 minuty. Całość podlać bulionem i dusić do połączenia składników. Dodać musztardę i przyprawy. Wymieszać. 

4. Do sosu wrzucić klopsiki. Dusić jeszcze przez 5 minut . Gotowe :) 

IMG_20170511_132050_940_wm

20170511_132201_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci