Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Macaroni cheese czyli makaron z serem

mrsreadbooks

*

Macaroni cheese to ulubiony szkolny obiad mojego starszego syna i to właśnie on namówił mnie do otworzenia tego prostego dania w domu. Potrawa pochodzi z Anglii, w Ameryce znana jest pod nazwą Mac&cheese i jest to nic innego jak makaron z sosem serowym . Można się tym najeść . 

Składniki : 

- 100g masła 

- 75g mąki pszennej 

- 750 ml mleka 

- 250ml słodkiej śmietanki  18%-19% ( typu single cream ) 

- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 

- 200g startego sera cheddar 

- 75g startego parmezanu 

- 500g makaronu ( ugotowanego i odcedzonego ) 

- 2 łyżki bułki tartej 

- tłuszcz do wysmarowania formy 

Wykonanie : 

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do pieczenia wysmarować przygotowanym tłuszczem.

2. Do rondla włożyć 100g masła i roztopić na średnim ogniu. Do masła przesiać mąkę i mieszać przez około 30 sekund, lub do momentu aż zasmażka nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia, dodać mleko i śmietankę i wymieszać. Dodać gałkę, wymieszać i ustawić rondel na średnim ogniu . Mieszać cały czas . Gdy sos zacznie się gotować i zgęstnieje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez minutę. 

3. Całość zdejmujemy z ognia. Dodajemy 180g sera cheddar i 50g parmezanu. Mieszamy tak długo, aż ser się stopi. 

4. W dużym garnku mieszamy razem makaron z sosem serowym i przekładamy do naczynia, w którym będzie się zapiekać. 

5. W miseczce mieszamy bułkę tartą i pozostały parmezan. Wykładamy to na wierzch makaronu. Danie zapiekać bez przykrycia przez 30-40 minut , lub do momentu aż wierzch nabierze złotego koloru, a panierka będzie chrupiąca. 

IMG_20170503_155811_808_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci