Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Puszysty keks bananowy

mrsreadbooks

 * 

Robiłam ten keks już dawno temu. Teraz dostałam sporą ilość bananów, które trzeba było wykorzystać. Tym sposobem wróciłam do tego przepisu. Przyznam, że zapomniałam jak pyszny jest ten keksik bananowy, a do tego super miękki i bardzo puszysty. Dziś podaję wam dwa sposoby na jego wykonanie. Ja robię według pierwszego, bo wierzę w moc przesiewania mąki i ubijania białek. 

Składniki : 

- 2 szklanki mąki 

- 0,5 szklanki cukru ( można więcej, ale już same banany są słodkie) 

- 0,5 łyżeczki soli 

- 1 mały proszek do pieczenia 

- 3 duże dojrzałe banany ( zmiksowane lub porządnie rozgniecione widelcem) 

- 0,5 szklanki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny ( lub oleju ) 

- 3 duże jajka 

Wykonanie : 

1. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy sól. 

2. Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy z cukrem ( cukier wsypujemy po jednej łyżce) do uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Mikser zmniejszamy na mniejsze obroty i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy aż całość się połączy. 

3. Do masy jajecznej dodajemy margarynę i mieszamy na niskich obrotach. 

4. Masę jajeczną przekładamy do miski z mąką, dodajemy banany i wszystko mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki idealnie się połączą. 

5. Piec 30minut w 200°C. 

Sposób II : 

1. Wszystkie składniki porządnie razem wymieszać. Piec 30min w 200°C. 

20170512_072516_wm

20170511_141941_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci