Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką

mrsreadbooks

Kiedy sezon na rabarbar trwa, to ta tarta jest u mnie numerem jeden. Uwielbiam w niej wszystko. Jeśli chcecie możecie ją zrobić pół na pół z jabłkami.  Nie będę się rozpisywać na jej temat, ale obiecuję, że każdy rabarbaroholik ją pokocha. 

Składniki : 

Ciasto : 

- 1.5 szklanki mąki 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

- 1/2 szklanki cukru ( ja daję mniej ) 

- 1 cukier waniliowy ( używam takiego z prawdziwą wanilią ) 

- 125g zimnej margaryny 

- 3 jajka 

Nadzienie : 

- 500g obranego i pokrojonego rabarbaru 

- 3 łyżki cukru 

Kruszonka: 

- 60g płatków owsianych 

- 60g cukru ( można mniej ) 

- 60g zimnego masła 

- 1 łyżka mąki 

wszystkie składniki razem zagnieść, aż zaczną powstawać grudki. 

Wykonanie : 

1. Ciasto : mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia , cukier , cukier waniliowy i masło. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki ba 1h. 

2. Pokrojony rabarbar zasypać 3 łyżkami cukru. Odstawić na bok do momentu aż puści soki. Odsączyć. 

3. Białka, które zostały z ciasta ubić z odrobiną soli i łyżką cukru.

4. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec 10 minut w 180°C. 

5. Gdy ciasto będzie gotowe, nałożyć na nie rabarbar, pianę z białek i kruszonkę. Piec 25 minut w 180°C. 

IMG_20170505_102255_380_wm

IMG_20170505_102255_379_wm

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Cukry Proste] *.dynamic.chello.pl

    Chyba pora kupić rabarbar i upiec taką tartę:)

  • megii013

    Mmmm.pyszności ))

  • mrsreadbooks

    Bardzo polecam ! To jest zdecydowanie mój ulubiony deser z rabarbarem :D właśnie wyjadam kruszonkę , kiedy wszyscy domownicy śpią

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci