Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Mus z pieczonych buraków

mrsreadbooks

*

Wszyscy, którzy uwielbiają wykorzystywać buraki do deserów, pokochają ten mis od pierwszego kęsa. Połączenie intensywnego buraka z białą czekoladą jest zniewalające. Żeby zaoszczędzić trochę czasu, buraki upiekłam dzień wcześniej.

Składniki: 

- 7 średnich buraków 

- 150g białej czekolady 

- 250 ml śmietanki 30% 

- 1 łyżka ekstraktu waniliowego 

- 50g startej białej czekolady 

Wykonanie: 

1.  Piekarnik rozgrzać do 200°C. 

2. Buraki wymyć i każdego z osobna owinąć folią aluminiową. Piec 1h.

3. Po upieczeniu rozwinąć folię i wystudzić buraki. Obrać, pokroić i zblendować na gładką masę.

4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.

5. Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem waniliowym. Przełożyć do czekolady i wymieszać. Dodać buraki i delikatnie wymieszać. 

6. Mus przełożyć do miseczek i schłodzić ok 2h. Przed podaniem posypać startą białą czekoladą. 

IMG_20170605_180142_841_wm

20170605_180617_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci