Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Schab z jabłkami w cydrze gruszkowym

mrsreadbooks

Obiad na słodko ? Dlaczego nie. Ta opcja będzie idealna, jeśli macie na taki ochotę. Jabłka po obróbce cieplnej stają się jeszcze słodsze, co świetnie pasuje do schabu, a cydr gruszkowy podkreśla całość. 

Składniki:

- 4 plastry schabu 

- 500ml cydru gruszkowego ( może być jabłkowy )

- 3 jabłka ( np. Gala ) 

- 2 cebule 

- 2 liście laurowe 

- sól i pieprz 

Wykonanie : 

1. Ze schabu odkrajamy tłuszcz. Jabłka i cebulę pokroić na ćwiartki. 

2. Do rozgrzanego rondla ( bez oleju ) wrzucamy schab, pokrojone jabłka, cebulę i liście laurowe. Podsmażamy 2 minuty, nie przerywając mieszania. Dolać cydr gruszkowy i gotować na średnim ogniu, aż połowa płynu wyparuje. Doprawić. 

3. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w 200°C do momentu, kiedy zostanie niewielka ilość cydru.

IMG_20170608_155612_566_wm

 

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci