Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Sernik z kaszy jaglanej

mrsreadbooks

*

Przepyszny sernik bez sera, którego bazą jest kasza jaglana. Brzmi dosyć niestandardowo, ale obiecuję, że będzie Wam smakował. 

Składniki : 

Spód: 

- 160g ciastek 

- 40g wiórków kokosowych 

- 40g masła 

Masa: 

- 2 puszki mleka kokosowego 

- 1 szklanka kaszy jaglanej 

- 1 szklanka mleka 

- 5 łyżek brązowego cukru 

- 1 cukier waniliowy 

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Inne: 

- dżem i owoce 

Wykonanie: 

1. Ciastka rozdrobnić. Dodać wiórki i roztopione masło. Wymieszać. Wyłożyć blaszkę i wstawić do zamrażalnika. 

2. Kaszę kilkakrotnie opłukać. Przełożyć do rondla, dodać mleko i pół puszki mleka kokosowego. Gotować do miękkości, mieszając co jakiś czas. 

3. Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia i dodać pozostałe mleko kokosowe i resztę składników. Przelać do miski i zmiksować blenderem. 

4. Całość wylać na ciasteczkowy spód. Piec w 170°C przez 60 minut. 

5. Sernik ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem wyłożyć na nim dżem i owoce. 

IMG_20170602_104453_992_wm

IMG_20170602_104453_991_wm

 

 

 

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci