Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Babeczki bazyliowe z dżemem

mrsreadbooks

Moja babcia Marysia robi przepyszne przetwory. Jednym z nich jest dżem truskawkowo-bazyliowy, który jest moim ulubionym. Idąc tym tropem, u mnie w kuchni powstały babeczki bazyliowe z dżemem truskawkowym. 

Składniki: 

- 225g miękkiego masła 

- 175g brązowego cukru 

- 3 jajka 

- 175g mąki samorosnącej 

- 15 listków bazylii 

- 100g dżemu truskawkowego 

- 180g serka Philadelphia

 - 50g cukru pudru 

- kilka truskawek do dekoracji 

Wykonanie: 

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę do babeczek wyłożyć papilotkami. 

2. Masło ubić z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać. 

3. Do ciasta dodać bazylię i pozostałą mąkę. Wymieszać i rozdzielić pomiędzy papilotkami. Babeczki piec 25 minut.

4. Kiedy ostygną w każdej wyciąć otwór, nałożyć dżem i zakryć wyciętym kawałkiem. 

5. Serek ubić z cukrem pudrem, po czym ułożyć odrobinę na każdą babeczkę o udekorować truskawkami. 

 

20170816_165710_wm

IMG_20170814_111637_225_wm

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Fantastyczne połączenie! Babeczki musiały być absolutnie wyjątkowe :)

  • mrsreadbooks

    Gin86 były pyszne . Żałuję tylko, że nie miałam dżemu z bazylii i truskawek mojej babci żeby dać do środka .

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci