Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Domowy paprykarz

mrsreadbooks

*

Ja i mój mąż uwielbiamy paprykarz. Do tej pory jedliśmy tylko kupny, aż przyszedł czas na zrobienie własnego. Polecam położyć na każdej kanapce malutki listek bazylii, który fajnie podkręci smak. 

Składniki: 

- 2 wędzone makrele

- 1 woreczek ryżu 

- 2 duże cebule 

- 2 marchewki 

- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 

- olej 

- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej 

- sól i świeżo mielony pieprz 

Wykonanie: 

1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, tak jak jest napisane na opakowaniu. Po ugotowaniu osączyć i przesypać do miski. Wymieszać widelcem. 

2. Marchewki i cebulę obrać. Cebulę drobno posiekać, a marchewki zetrzeć na tarce o małych otworach. 

3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Cebulę zeszklić, dodać marchew i podsmażyć. Dolać trochę wody, koncentrat pomidorowy i obie papryki. Dusić do miękkości. 

4. Makrele oczyścić ze skóry i ości. Mięso podzielić na drobne kawałki. Dodać ryż i warzywa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

IMG_20170808_115422_577_wm

 

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci