Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Ziemniaki zapiekane z jarmużem

mrsreadbooks

*

Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z jarmużem i chrupiąca cebulką. Tania i całkiem szybka w wykonaniu. 

Składniki: 

 - 1kg ziemniaków - obranych, pokrojonych w większą kostkę i umytych

- 400g jarmużu

- 2 duże jajka - rozbełtane 

 - 2 ząbki czosnku - posiekane 

- 2 cebule- obrane i pokrojone i cienkie krążki 

 - sól i pieprz 

- olej 

Wykonanie: 

1. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie ( nie mogą się rozpadać ani być zbyt surowe ). Odcedzić.

2. Jarmuż zblanszować na małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Odcedzić i dodać do ziemniaków. Kiedy ostygną dodać do garnka jajka, czosnek i cebulę. Doprawić i wymieszać.

3. Naczynie do zapiekania wysmarować niewielką ilością oleju. Wyłożyć zawartość garnka i piec około 30 minut w 180°C. 

20170819_145719_wm

20170819_145653_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci