Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Rolada jabłkowa

mrsreadbooks

*

Przepyszna rolada jabłkowa z niesamowicie prostym nadzieniem i puszystym biszkoptem. Idealna o każdej porze dnia. Ciasto, które można zrobić "na ostatnią chwilę"

Składniki: 

- 6 średnich jabłek 

- 1 łyżeczka cynamonu 

 - 5 jajek

- 3/4 szklanki cukru 

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

- cukier puder do posypania

Wykonanie: 

1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości plastry. Włożyć do miski, wsypać cynamon i wymieszać. 

2. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( do folii aluminiowej jabłka się przykleją) i wysypać na nim jabłka. Wyrównać. 

3. Białka ubić na sztywno ze stopniowo dodawanym cukrem. Dodawać po jednym żółtku i miksować na najniższych obrotach. 

4. Do jajek wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą). Ciasto wylać na jabłka i piec 30minut w 170°C.

5. Ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry i ten delikatnie ściągnąć. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę ciasno zawijamy i ściereczkę i czekamy aż ostygnie. 

IMG_20170913_100118_288_wm

20170913_100201_wm

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Mmm, pychotka!
    No i z jabłkami... ;)

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci