Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Ciasto z jabłkami i parmezanem

mrsreadbooks

Tak! Dobrze czytacie. Na dzisiaj mam dla was idealne ciasto na chłodne dni. Jabłka, cynamon, orzechy włoskie i parmezan idealnie się komponują i przybliżają nieco świąteczny nastrój. 

Składniki: 

- 200g masła 

- 150g brązowego cukru 

- 3 jajka 

- 75g  zmielonych migdałów 

- 80g parmezanu ( startego )

- 125g mąki samorosnącej 

- ćwierć łyżeczki cynamonu 

- ćwierć łyżeczki przyprawy allspice 

- 4 średnie jabłka pokrojone w kostkę  ( można obrać lecz ja zostawiam skórkę )

- sok i skórka z połowy cytryny ( sparzonej) 

- 50g masła 

- garść orzechów włoskich 

- 2 łyżki płatków owsianych 

- 1 duża łyżka mąki 

- 1 łyżka zmielonych migdałów 

Wykonanie: 

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia  ( użyłam 23 centymetrowej ).

2. Cukier i 200g masła zmiksować na puszystą masę. Dodać jajka i miksować do połączenia się składników. 

3. Do masy dodać migdały, 30g parmezanu, mąkę, cynamon i przyprawę allspice i wymieszać łyżką. Dodać jabłka, sok i skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszać. 

4. Ciasto wylać na tortownicę i wyrównać. 

5. W misce wymieszać rękoma 50g masła, 50g parmezanu, garść posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki płatków owsianych, 1 duża łyżkę mąki, łyżkę zmielonych migdałów. Ugniatać do uzyskania kruszonki i wysypać na ciasto. 

6. Piec 55 minut i ostudzić. 

IMG_20171129_131507_046_wm

 

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci