Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Klasyczne Brownie

mrsreadbooks

*

Znam tylko jedną osobę, która nie lubi czekolady, a Wy? Dla całej reszty czekoladoholików to ciasto będzie spełnieniem. Pyszne, puszyste w środku, a chrupiące z wierzchu brownie czekoladowe. Ja uwielbiam, mój mąż uwielbia. Czego chcieć więcej? 

Składniki: 

- 225g gorzkiej czekolady połamanej  na kawałki  (min 70% ) 

- 225g miękkiego masła 

- 3 duże jajka i jedno dodatkowe żółtko

- 200g cukru trzcinowego złotego ( Golden caster sugar ) 

- 100g mąki 

- 1 kopiasta  łyżeczka proszku do pieczenia 

- cukier puder do obsypania 

Wykonanie: 

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 

2. W rondlu  zagrzać odrobinę wody, na wierzch położyć żaroodporną  miseczkę. Wrzucić czekoladę i masło- roztopić, wymieszać i ściągnąć z ognia. WAŻNE aby miska nie dotykała wody.

3. W osobnym naczyniu ubić jajka i żółtko z cukrem. Powinna wyjść bardzo puszysta masa. Całość przelać do czekolady i wymieszać. 

4. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Całość piec 35 minut. Gdy ostygnie obsypać  cukrem pudrem. 

20171103_100604_wm

IMG_20171103_100439_662_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci