Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym

mrsreadbooks

*

Przepyszne i dosyć szybkie w wykonaniu małe kluseczki z ricotty i szpinaku. Wyjątkowe w smaku. Dobre na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki: 

Kluseczki: 

- 300g mrożonego szpinaku 

- 400g ricotty 

- 100g parmezanu ( startego )

- 2 jajka 

- 50g bułki tartej 

- Mąka do obtoczenia

Sos : 

- 2 małe cebule 

- 3 ząbki czosnku 

- 2 łyżki oliwy z oliwek 

- 3 łyżki posiekanej pietruszki 

- 700ml passaty pomidorowej z czosnkiem 

- sól i pieprz 

Wykonanie: 

1. Piekarnik rozgrzać do 200°C i wstawić wodę na kluski. Szpinak rozmrozić i odcisnąć.

2. W misce wymieszać ricottę, szpinak, jajka i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.

3. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać natkę i wlać passatę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut na małym ogniu. 

3. Z masy serowej uformować wałeczki, obtoczyć w mące i gotować do momentu wypłynięcia klusek na wierzch.

4. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć na nim kluski i posypać parmezanem. Zapiekać przez ok 6 minut. 

IMG_20171117_123232_791_wm

IMG_20171117_123232_789_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci