Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Biszkopt bez proszku do pieczenia

mrsreadbooks

*

Najlepszy i niezawodny biszkopt, który zawsze się udaje. Jest wysoki, puszysty i pyszny. Nie ma w nim grama proszku do pieczenia i jest idealny do każdego tortu. Do zrobienia go używam tortownicy o przekroju 24cm.

Składniki:

- 4 jajka rozmiar L 

- 100g mąki tortowej ( używam do niego Lubella)

- 30g mąki ziemniaczanej 

- 120g drobnego cukru ( u mnie Golden caster sugar ) 

Wykonanie: 

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać z cukrem dodając go po łyżce aż do zużycia. Powstanie puszysta i lśniąca masa. 

2. Do masy z białek dodawać po jednym żółtku i miksować na najmniejszych obrotach do połączenia się składników.

3. Do masy przesiać obie mąki i delikatne wymieszać drewnianą  łyżką.

4. Biszkopt piec w 170°C przez 35 minut. Od razu po upieczeniu upuścić go z wysokości 30cm. Dzięki temu idealnie się wyrówna.

20171202_103637_wm

 20171202_103617_wm

20171202_103656_wm

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Cukry Proste] *.dynamic.chello.pl

    Przepis na dobry biszkopt zawsze w cenie:) Ja nigdy nie dodawałam proszku

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci