Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Pulpety w sosie śmietankowo-koperkowym

mrsreadbooks

*

Tradycyjne pulpeciki, które zachwycą każdego. Moje dzieci, które nie przepadają za kotletami mielonymi i pulpetami same prosiły o dokładkę.

Składniki: 

- 500g mięsa mielonego 

- 1 jajko 

- mały kubeczek śmietany 18%

- łyżka musztardy 

- 3 łyżki bułki tartej 

- 1 cebula 

-łyżka masła 

-  1litr bulionu 

-mąka

- 100g serka typu Philadelphia szczypiorkowo-cebulowy 

- pęczek koperku ( nie za duży) 

- sól i pieprz 

Wykonanie: 

1. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na maśle. 

2. Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, łyżkę śmietany, musztardę, bułkę tartą i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

3. Z masy uformować pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące. 

4. Zagotować bulion, przełożyć do niego pulpety i gotować 30 minut na średnim ogniu. 

5. Do bulionu dodać serek, pozostałą śmietanę i posiekany koperek. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić. 

20180111_123912_wm

 20180111_123853_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci