Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Chrust lany last minute

mrsreadbooks

 

 

Jeśli pączki i oponki wydają Wam się zbyt pracochłonne to ten lany chruścik z pewnością taki nie będzie. Last minute przed Tłustym Czwartkiem. Z tych składników wychodzi wielki, kopiasty talerz chruścików.

Składniki: 

- 100g mąki 

- 3 jajka 

- 2/3 szklanki mleka 

- cukier waniliowy 

- szczypta soli

- litr oleju 

- cukier puder do obsypania 

Wykonanie: 

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ba sztywną pianę. 

2. Żółtka zmiksować z cukrem, szczyptą soli i mąką. Powoli dodawać mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. 

3. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. 

4. Olej rozgrzać. Ciasto lat z góry, tworząc "wężyki" lub inne wzory. Smażyć aż się zarumienią. 

5. Przełożyć na ręczniki kuchenne. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Chruścik twardnieje po ostygnięciu, dzięki czemu robi się idealnie chrupiący.

IMG_20180207_173122_057_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci