Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Amerykańska pizza z makiem

mrsreadbooks

*

Oryginalna nazwa tej pizzy brzmi dosyć egzotycznie: Lahmajo. Można ją podać jako kolację lub np. Dodatek do obiadu. Pizza jest najlepsza w większym gronie, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłej nie kroimy jej tylko odrywamy po kawałku.

Składniki: 

- 2g suchych drożdży 

- 23 kopiaste łyżki białej mąki do wyrobu chleba 

- 50g masła 

- 6g soli 

Dodatki: 

- starty ser np. Cheddar 

- pieprz 

- mak 

- zioła prowansalskie 

- słodka papryka w proszku 

Wykonanie: 

1. Do miski wsypujemy składniki na ciasto, dodajemy 270ml wody i wyrabiamy przez ok 10 minut. Odstawić na 1.5h.

2. Ciasto podzielić na 4 równe części i uformować kulki. Przykryć ściereczką na 15 minut.

3. Piekarnik rozgrzać do 230°C. Rozwałkować jedną z czterech części ciasta i ułożyć na naolejonej blaszce.

4. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Obsypać sporą ilością sera, a wierzch przyprawić i obsypać makiem. Piec przez 15 minut. 

5. Powtórzyć z pozostałymi kulkami z ciasta. 

 

IMG_20180228_144250_161_wm

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci