Menu

Zrób i zjedz

Małe i duże co nieco

Stefanka bez pieczenia

mrsreadbooks

*

Nie jestem fanką ciast bez pieczenia, ale Stefanka z odrobiną Malibu skradła moje serce.

Składniki:

- ok. 600g herbarnikòw maślanych

- 800ml mleka

- 2 opakowania budyniu czekoladowego

- 150g cukru

- 250g masła

- 3 łyżki Malibu lub ulubionego rumu

- 500ml śmietanki 30%

- 3 łyżki  cukru pudru 

Wykonanie: 

1. Budynie i połowę cukru rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia.

2. Gdy się lekko zagotuje dodać mleko z rozpuszczonym budyniem i ugotować gęstą masę. Cały czas mieszać. Ostudzić.

3. Masło zmiksować z resztą cukru. Porcjami dodawać budyń i miksować do połączenia się składników. Do masy dodać 3 łyżki Malibu i wymieszać.

4. Blachę wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie wyłożyć warstwę herbarnikòw i nałożyć na nie 1/3 wartwę kremu. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatnikòw i znòw 1/3 kremu.  Pozniej herbatniki, resztę kremu i herbarniki. Schłpdzić przez 3-4h.

5. Ciasto wyjąć z lodówki i przykryć blachę deską. Całość odwrócić i zdjąć folię.

6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzchu ciasta i wyrównać.

IMG_20180309_095347_990_wm

 

© Zrób i zjedz
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci